uitzicht vanop Sint-Michielsbrug Gent
België,  Weekendje weg

10 leuke weetjes over Gent

Wij brachten een weekendje door in eigen land en ontdekten 10 leuke weetjes over Gent. Een hippe stad waar de middeleeuwen nog tastbaar aanwezig zijn.

Kijk eens verder dan de prachtige historische gevels en leer ook het verhaal erachter kennen!

Wist je dat de straatverlichting even aan gaat in Gent telkens er iemand geboren wordt in de stad?

Je leest het goed. De straatverlichting licht even op in Gent bij elke nieuwgeborene in de stad. Dit gebeurt op het Sint-Veerleplein gelegen aan het Gravensteen. Het mooie is dat we het met onze eigen ogen hebben gezien. Echt leuk! Blijkbaar zouden de lantaarnpalen rechtstreeks verbonden zijn met de verschillende materniteiten van de stad. Er wordt dan op een knop gedrukt telkens wanneer er iemand geboren is, waardoor de verlichting langzaam begint te knipperen.

Het is een kunstwerk gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti. Het contrast met de vorige functie van het plein kan niet groter zijn. Oorspronkelijk was het Sint-Veerleplein een gerechtsplaats waar tal van executies hebben plaats gevonden.

Sint-Veerleplein in Gent
Sint-Veerleplein

Wist je dat medicijnen aan de basis liggen van de Gentse Neuzen?

Gentse Neuzen zijn de typische, paarse cuberdons die onlosmakelijk verbonden zijn aan de stad. Het recept voor deze lekkernij zou per toeval ontdekt zijn geweest door een Gentse apotheker. Hij was op zoek naar een manier om zijn medicijnen langer te bewaren. Daarom verwerkte hij zijn pillen in siroop. Na een aantal dagen merkte hij dat de buitenste laag versuikerd was en hard. Dit was niet de bedoeling, maar zo ontstonden wel de Gentse Neuzekes.

Door de beperkte houdbaarheid wordt dit snoepgoed niet geëxporteerd en is het vrijwel enkel in België verkrijgbaar.

Wist je dat stoofvlees gemaakt werd van bedorven vlees in de Middeleeuwen?

Dit is een sappig weetje waaraan je zeker nog gaat terug denken de volgende keer dat je stoofvlees eet.

In de middeleeuwen werd vlees gecentraliseerd verkocht in vleeshuizen. Zo ook in het Groot Vleeshuis in Gent.

Destijds was er nog onvoldoende kennis en materiaal voorhanden om vlees op een goede manier te bewaren. Dus zaten de verkopers regelmatig met overschotten die bedorven waren en dus niet meer geschikt voor verkoop. Wat gebeurde er met deze overschotten? Je kan het al raden, ze maakten er stoofvlees van en maskeerden zo de versheid van het vlees.

Volgende keer misschien toch biefstuk-friet bestellen?

Dineren bij Meme Gusta in Gent
Mémé Gusta

Wist je dat het Lam Gods meerdere malen gestolen is geweest?

Het Lam Gods is zowat het bekendste schilderij van de gebroeders Van Eyck en is te bewonderen in de Sint-Baafskathedraal.

Het meesterwerk kent een turbulente geschiedenis. Het is verscheidene malen gestolen geweest en het is een klein wonder dat er vandaag de dag maar 1 paneel ontbreekt, het paneel van de Rechtvaardige Rechters.

De eerste diefstal gebeurt tijdens de Franse Revolutie. Franse troepen nemen het kunstwerk mee naar Parijs waar het tentoongesteld zal worden in het Louvre. Na de slag bij Waterloo in 1815 keert het stuk terug naar Gent.

In april 1934 vindt de meest besproken kunstroof plaats. Onbekende dieven nemen 2 panelen mee van het Lam Gods: de Rechtvaardige Rechters en Johannes De Doper. Er wordt enkel een briefje achter gelaten met de boodschap: “Van Duitsland afgenomen door het Verdrag van Versailles”. De bisschop van Gent ontvangt verscheidene brieven met de vraag voor losgeld. Om te bewijzen dat de afzender van de brieven wel degelijk in het bezit was van de panelen, leidde hij de politie naar het paneel van Johannes De Doper. De onderhandelingen over De Rechtvaardige Rechters liepen niet zoals gepland en is dus tot op heden nog steeds spoorloos.

Alsof het nog niet genoeg was geweest, besluit Hitler om alle grote kunstwerken die ze geroofd hadden uit de bezette gebieden op een geheime plaats te bewaren. Waaronder dus ook het Lam Gods. Hij stockeert deze in een Oostenrijkse zoutmijn in afwachting van de bouw van zijn museum. Toen het Hitler wat te warm onder de voeten werd, gaf hij de opdracht om al deze kunstschatten op te blazen als ze de oorlog zouden verliezen. Gelukkig kon dit vermeden worden en kan je het Lam Gods tot op de dag van vandaag nog bezoeken.

Lam Gods Gent
Lam Gods

Wist je dat de 2 zwanen op de gevel van het Marriott hotel een bijzondere betekenis hebben?

Bekijk de 2 zwanen op de gevel van het Marriott hotel aan de Korenlei in Gent. Normaal gezien staan 2 zwanen steeds met de koppen naar elkaar toe gedraaid, zodat ze een hart vormen. Het symbool van romantiek. Deze 2 zwanen staan echter met de rug naar elkaar toe en dit heeft alles te maken met de geschiedenis van het gebouw.

Dit was de plek in de stad waar vroeger de schippers met hun goederen aankwamen. Dit kan je ook afleiden uit de oorspronkelijke functie van de gebouwen aan de overkant van het water. Je ziet er het Gildehuis der Vrije Schippers, een klein tolhuisje en een pakhuis voor opslag van de goederen.

Deze mannen waren vaak weken, zelfs maanden van huis en waren op zoek naar wat vertier. Hiervoor konden ze dan terecht in het voormalige bordeel waar de 2 zwanen symbool staan voor ontrouw of betaalde liefde.

Korenlei Gent
Korenlei Gent

Wist je dat het Gravensteen ooit maar één keer ingenomen is geweest?

Het Graventeen is ooit maar één keer ingenomen geweest en dit door studenten in 1949. Ze kwamen in opstand oa door de opslag van de bierprijs. Ze verschansten zich in het kasteel en bekogelden de politiediensten met overrijp fruit.

De grootste studentengrap van deze stad wordt jaarlijks herdacht met de Gravensteenfeesten.

't Gravensteen in Gent
Het Gravensteen

Wist je dat het stadhuis van Gent 2 verschillende gevels heeft?

Als je het stadhuis van Gent bekijkt, lijken het wel 2 aparte gebouwen. Maar het is slechts één gebouw met 2 verschillende gevels. De ene kant is gebouwd in een gotische stijl met veel versieringen. De andere kant in een eerder sobere renaissancestijl. Het plan was om alles in de flamboyante gotische stijl af te werken, maar het geld was op. Tegen de tijd dat ze voldoende hadden verzameld om de andere kant van het gebouw aan te pakken, was de stijl van die tijd veranderd. Vandaar dus dit vreemde fenomeen.

Wist je dat Gentenaren stroppendragers worden genoemd?

De bijnaam van stroppendragers hebben de Gentenaren te danken aan keizer Karel V. Hij was al een tijdje geleden vertrokken uit zijn geboortestad. Doch verbleef zijn zus Maria van Hongarije nog in Gent, waardoor hij de touwtjes nog min of meer in handen had.

Keizer Karel V was geen populair figuur onder de Gentenaren. Hij inde torenhoge belastingen bij de inwoners voor oorlogsvoering waar ze eigenlijk niets mee te maken hadden. Hierop ontstond fel verzet. Het was zo erg dat Karel V in hoogsteigen persoon vanuit Spanje terug naar Gent kwam om de Gentenaren een lesje te leren. Nadat hij de hevigste verzetsstrijders al onthoofd had, bedacht hij nog een extra straf. Enkele hooggeplaatste edellieden en burgers moesten met een strop om de nek blootvoets een soort boetewandeling doen door de stad. Die zou leiden tot aan het Prinsenhof waar ze op hun knieën om vergiffenis moesten vragen bij de keizer himself.

De bijnaam stroppendrager was geboren. Er is zelfs een lokaal bier, de Gentse Strop, zeker proberen!

Wist je dat je in Gent kan overnachten in een oud klooster?

Dit kan bij Monasterium Poortackere, een oud klooster dat omgebouwd is tot hotel gelegen in hartje Gent. Op allerlei plaatsen in het hotel vind je oude elementen terug die verbonden zijn met de historie van het gebouw. Neem hier zeker een ontbijt, want dit wordt geserveerd in een neogotische kapel. Heel bijzonder!

ontbijten bij Monasterium Poortackere
Monasterium Poortackere

Wist je dat je in Gent 24 uur kan parkeren voor €14?

Je kan nog betaalbaar parkeren in het centrum van Gent. Voor €14 kan je je auto voor 24 uur achter laten in de ondergrondse parkeergarage Ramen (P8).

Tijdens onze minitrip in Gent hebben we nog andere, leuke plaatsen ontdekt in de stad. Je kan alles hierover lezen in onze gastblog- De stad Gent in 24 uur– die we geschreven hebben voor reizeneuropa.com.

Ben je al in Gent geweest en wil je een andere middeleeuwse stad in België bezoeken, check dan onze blog Brugge, Venetië van het Noorden.

5 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *